top of page

Pluck Venema rondde in 2016 de opleiding

van theatervormgeving af aan de Hogeschool

voor de Kunsten Utrecht. Tijdens haar studie groeide haar fascinatie voor poppentheater waar ze haar liefde voor beeld en spel kon combineren. Deze fascinatie bracht haar bij de Poppen- en Objecttheateropleiding die ze ook in 2016 afrondde. 

Schermafbeelding 2020-01-30 om 09.59.23.

BEELDMAKER

beeld·ma·ker (meervoud: beeldmakers)

Een kunstenaar die nabootst in schuim, hout, thermoplastic, van een mens, dier, enz. Deze persoon werkt veelal in een atelier, maar is ook te vinden op het toneel waar zij verantwoordelijk is voor al het beeld.

Pluck volgde haar afstudeerstage bij Ulrike Quade Company, waar ze een schat aan ervaring opdeed op het gebied van poppen maken. Zo maakte ze, als rechterhand van Matt Jackson, de poppen voor de De Wand (2016) en leerde zo de fijne kneepjes van de ambacht. 

De samenwerking met UQC is voortgezet waar ze onder andere de poppen ontwikkelde voor de voorstellingen Mahler en Kokoschka (2017/2020) en Droomlozen (2019). Daarnaast maakte ze deel uit het poppenteam van Lion King De Musical (2018/2019). 

Ook leerde ze poppen bespelen door unieke masterclasses te volgen bij o.a. Meester Kanruku (Bunraku) en Brunskill & Grimes en door te werken met (inter)nationale makers als

Rieks Swarte, Javier López Pinòn en Lotte de Beer.

​Sinds 2018 vormt Pluck samen met Noufri Bachdim de artistiek leiding bij Studio Figur, een jong gezelschap dat een nieuw geluid wil aandragen binnen het Nederlandse figurentheater. Recentelijk maakte Studio Figur de voorstellingen HELD  (6+, 2018) en SSST! (2+, 2019), waarbij Pluck o.a. de poppen ontwikkelde en te zien was als actrice. 

Deze voorstellingen zorgden ervoor dat gezelschap Studio Figur werd genomineerd voor de

Ruth Van der Steenhovenprijs 2019, een prijs voor (jonge) getalenteerde spelers/theatergezelschappen.

CONTACT

bottom of page